Zdravilne zgodbe iz Založbe ZALA

Gostje: Sabina Burkeljca, Mateja in Miha Sužnik

V sredo, 4.12.2013, ob 18. uri

V prvem decemberskem mozaiku vam bomo predstavili kar tri zdravilne zgodbe za "majhne in velike", ki jih je izdala Založba Zala, ena najmlajših slovenskih založb, ki jo odlikuje pester izbor izbranih slikanic in leposlovja za odrasle.

O pomirjajoči zmožnosti besede in zdravilni moči zgodb se bomo pogovarjali z gospo Sabino Burkeljca (šolsko knjižničarko in članico slovenske sekcije IBBY), Matejo Sužnik (profesorico slovenščine in primerjalne književnosti) in Mihom Sužnikom (študentom elektrotehnike)

Svetilnik v nevihti je zbirka zgodb znanih indijskih avtorjev. So sad biblioterapevtskega projekta, "svetilniki, ki nas vodijo do varnega zavetja, kjer lahko postanemo luč tistim, ki še vedno iščejo pot skozi nevihto. Zato je zgodba slehernega izmed nas pomembna. In luč je vedno tu."

Izvedeli boste, zakaj je Svetilnik nekaj posebnega in kakšno pot (skozi Indijo in skozi življenje) je prehodila Sabina Burkeljca.

Slikanico Ime čarobnega drevesa je napisala Dianne Hofmeyr, raziskovalka zgodb iz različnih kultur. Izjemno lepo ilustrirana afriška ljudska pravljica nam prinaša modrosti iz vroče afriške savane. Mihovo pismo izpod peresa Toma Percivala pa je bogato ilustrirana pravljica o prijateljstvu na preizkušnji in pravimi pravcatimi pismi. Na ogled bo tudi slikanica Tigrova preproga, ki je letos prejela nagrado Zlata hruška in slikanica Črni pes, letošnja dobitnica nagrade Kate Greenaway za izjemne ilustracije.

"Ko poveš svojo zgodbo, ustvariš mehurček. Mehurček, v katerem svojo   bolečino deliš z drugimi. Majhen, a čaroben. Znotraj njega lažje dihaš." 

December je primeren čas, da se ustavimo, se usedemo skupaj in si povemo svoje zgodbe, in je primeren čas, da prisluhnemo zgodbam drugih. Da si tako ustvarjamo majhne, a čarobne mehurčke. Ali si sploh lahko podarimo kaj lepšega?

Comment