194. mozaik za dušo v sredo, 7. 10. 2015, ob 18. uri v Knjigarni ZDAJ
Tjaša Stepišnik Perdih: TREsenje


Stres je ena največjih težav sodobnega sveta. Tečaji avtogenega treninga, mindfulnessa, joge, hipnoze ipd. so zelo razširjeni, redki pa vedo, da imamo na dosegu roke povsem naraven in prirojen mehanizem sproščanja stresa in napetosti. Predstavila nam ga bo Tjaša Stepišnik Perdih, gostja tokratnega mozaika za dušo.

Tresenje je mehanizem, ki sprosti prekomerno vzburjenje in vrne telo nazaj v stanje ravnovesja. Majhni otroci so navadno še toliko v stiku s seboj, da si do-pustijo tresti. Odrasli pa smo se naučili ta naravni zaščitni mehanizem zatreti, ker ga vidimo kot znak šibkosti.

 TRE (Tension, stress and trauma Releasing Exercises) so vaje za sproščanje napetosti, stresa in travm. Gre za zelo preprosto, a izjemno učinkovito metodo, ki spodbudi tresenje in s tem sprostitev napetosti in nakopičenega stresa.
Metoda TRE je primerna za vsakogar, njeni učinki pa so še posebej vidni pri telesni samopodobi in stiku z lastnim telesom, izboljšanju simptomov depresije in anksioznosti, nihanju v razpoloženju, regulaciji čustev (jeze, žalosti, impulzivnosti), sproščanju napetosti, »zategnjenih« mišic, bolečinah v križu, vratu, ramenih, kronični utrujenosti, glavobolih, nespečnosti, regeneraciji po treningih in vadbah, zmanjševanju stresa in vzpostavljanju hormonskega ravnovesja.
 


Tjaša Stepišnik Perdih je univ. dipl. soc. ped. in doktorantka zakonske in družinske terapije. Po večletnem svetovalnem delu v šolstvu in z izkušnjami na področju terapevtskega dela z zasvojenimi ter njihovimi družinami jo je pot vodila na področje psihosomatike, travm, pomena telesa v odnosih ter medosebne uglašenosti. V Slovenijo je pripeljala senzomotorično terapijo in je slovenska predstavnica pri Evropskem združenju za travmo in disociacijo. V metodi TRE raziskuje stične točke psihoterapije, fiziologije in nevroznanosti. Več na:www.psihosoma.si

»Nikoli ni prepozno, da postaneš to, kar bi lahko postal…«  (G. Eliot)

Zaradi velikega zanimanja prijazno prosimo za  potrditev vaše udeležbe. Potrditev udeležbe lahko sporočite z odgovorom na ta mail ali pa pokličite na gsm: 031 711177

 Veselimo se srečanja z vami!                                                                                        

Knjigarna ZDAJ, Tržnica Koseze (1. nadstropje), Vodnikova cesta187, Ljubljana, 

tel. 05 99 51 622, Gsm: 031 711177

 

Comment