182. mozaik za dušo v sredo, 6. 5. 2015, ob 18. uri v Knjigarni ZDAJ
Ian Stewart, Vann Joines: SODOBNA TRANSAKCIJSKA ANALIZA - Novi uvod v transakcijsko analizo
Naša gosta: Slavica Ravnik, prof. soc. pedagogike in specialistka psihoterapije in primarij Igor M. Ravnik, dr.med.
Pogovor bo povezovala Anamarija Ziherl, dr. med., spec. psihiatrije.


V tokratnem mozaiku za dušo vam bomo predstavili eno temeljnih sodobnih del, ki bralca uvaja v transakcijsko analizo, prevod dela Iana Stewarta in Vanna Joinesa Sodobna transakcijska analiza, ki je pravkar izšla pri založbi Opportunitas d.o.o. Knjigo bosta v pogovoru o transakcijski analizi predstavila sourednika Igor M. Ravnik (tudi prevajalec) in Slavica Ravnik, transakcijska analitičarka in specialistka psihoterapije. Pogovor bo povezovala  Anamarija Ziherl, dr. med., spec. psihiatrije

Transakcijska analiza (TA) je miselni model, ki omogoča razumevanje človekove osebnosti, odnosov in komunikacije. Razvil ga je pokojni zdravnik Eric Berne. Nezadovoljen z načinom dela psihoanalize, z elitizmom in z rezultati terapije je zgradil nov pristop k psihoterapiji. TA je razvijal kot kratko in učinkovito psihoterapijo ter kot sistem »opismenjevanja » laikov, za katerega je značilno, da zapletena dogajanja v osebnosti in v odnosih izraža v enostavnem jeziku. Verjel je, da bo razumljiv sistem tolmačenja osebnosti in medčloveških odnosov prispeval k množičnemu izboljšanju psihičnega zdravja ljudi.

Od Bernovih časov se je TA razvijala in spreminjala ohranjajoč humanistično filozofsko tradicijoZdravo temeljno pozicijo do sebe, drugega in sveta TA definira kot: »Jaz sem v redu -Ti si v redu - Svet je v redu.«  Človeka obravnava kot zavestno in odgovorno bitje, ki ima aktivno vlogo v doseganju osebnostnih sprememb.                                  

Dr. Ian Stewart in dr. Vann Joines v na novo napisani drugi izdaji svoje uspešnice bralca seznanjata, kje je danes mesto transakcijske analize. Knjiga je pisana v osebnem neformalnem slogu, zvesto načelu E. Berna, ki je trdil, da mora biti dobra teorija napisana tako jasno, da jo lahko razume tudi bister osnovnošolec. Teoretičnim opisom in praktičnim primerom so dodani napotki za vaje in delo na razumevanju sebe, ki jih lahko delamo sami ali pa v skupini. 
                                       

Zaradi velikega zanimanja vas prosimo za potrditev vaše udeležbe!                 

Potrditev udeležbe lahko sporočite z odgovorom na ta mail ali pa pokličite na gsm: 031 711177                                                               

Veselimo se ponovnega srečanja z vami!

 
Knjigarna ZDAJ, Tržnica Koseze (1. nadstropje), 
Vodnikova cesta 187, Ljubljana

www.knjigarnazdaj.si
tel. 05 99 51 622, Gsm: 031 711177

 

   

Comment