183. mozaik za dušo v sredo, 13. 5. 2015, ob 18. uri v Knjigarni ZDAJ
Bob Dylan: Ni še mrak, MK
Sylvie Simmons: Pravi moški zate. Življenje Leonarda Cohena, MK 
Naša gosta: Matej Krajnc in Mario Batelić


V tokratnem mozaiku bosta naša gosta Matej Krajnc, slovenski pesnik, pisatelj, prevajalec, glasbenik in publicist in Mario Batelić, glasbeni kritik, prevajalec in publicist.
Predstavila nam bosta dve izjemni glasbeni osebnosti, legendarna kantavtorja in pesnika Leonarda Cohena in Boba Dylana, ki ju pri nas zelo dobro poznamo, nenazadnje sta oba že večkrat nastopila v Sloveniji. Več o njuni samosvoji, nič kaj premočrtni ali romantični življenjski in ustvarjalni poti lahko izvemo iz dveh izjemnih knjig, ki sta izšli lani: Cohenove biografije Pravi moški zate izpod prstov novinarke Sylvie Simmons in izbrane Dylanove lirike v izboru in prevodu Mateja Krajnca.


Leonard Cohen je silno kompleksna, a tudi protislovna osebnost: pobožen Jud, ki je obenem izkušen in uglajen, a tudi zapeljivec, posvečeni budistični menih z imenom Jikan (vsakdanji molk), ki je kar pravšnji naziv za pisatelja in pevca, čigar življenje je vse, samo ne vsakdanje. Glasbena novinarkaSimmons v knjigi Pravi moški zate razišče vsak protisloven pristan Cohenovega življenja - od akademskih dvoran do rokovskih aren - in nam postreže s pronicljivim portretom vizije, globine in nadarjenosti umetnika in človeka, ki se dotakne ljudi kot le malokdo. Knjigo sta prevedla Miha Avanzo in Mario Batelić.


Bob Dylan je svoje ustvarjalne principe pisanja avtorske folk glasbe že v šestdesetih letih prenesel v rock glasbo ter ji tako omogočil, da je vase prepustila poezijo in se dvignila na raven, enakovredno drugim umetnostim. Dokazal je, da sta poezija in glasba (četudi popularna) neločljivi sopotnici, njegova najboljša dela pa se napajajo iz opusov pesniških velikanov kot so Byron, Rimbaud, Blake in drugi.
Matej Krajnc je prevajalec in avtor odličnega izbora pesmi, zbranih v knjigi Ni še mrak. Dylanove pesmi je prevajal "pevno" in v rimah in tako ohranil bistvo njegove poetike.

 

Ne zgrešite se s knjigami, ki so morda pisane prav za Vas!                                       

Zaradi velikega zanimanja vas prosimo za potrditev vaše udeležbe!                 

Potrditev udeležbe lahko sporočite z odgovorom na ta mail ali pa pokličite na gsm: 031 711177                                                          

Veselimo se ponovnega srečanja z vami!

 
Knjigarna ZDAJ, Tržnica Koseze (1. nadstropje), 
Vodnikova cesta 187, Ljubljana

www.knjigarnazdaj.si
tel. 05 99 51 622, Gsm: 031 711177

 

   

Comment