230. mozaik za dušo v sredo, 16. 11. 2016, ob 17. uri v Knjigarni ZDAJ
Šola Ajurvede v Knjigarni ZDAJ - 2. predavanje

Prehrana in njeni učinki na vse tri doše: vata-pitta-kapha

Predavatelj: Smajo Safić Gupta - Vaidya (tradicionalni ajurvedski zdravnik), avtor številnih knjig in strokovnih člankov o ajurvedi.                     

V tokratnem mozaiku za dušo bo naš gost g. Smajo Safić Gupta, tradicionalni ajurvedski zdravnik. Predaval bo o ajurvedski prehrani in njenih učinkih na vse tri doše.
S pomočjo posamezniku prilagojene prehrane, načina kuhanja in odnosa do življenja lahko dosežemo optimalno zdravje. Upoštevati moramo le pravilno kombiniranje živil, njihov prebavni učinek in lastnosti vseh šestih okusov – ras, ki naj bi bili prisotni v naših jedeh. Vsaka jed naj bo skuhana in začinjena tako, da bo dobro prebavljiva, okusna in hranljiva. Naša konstitucija (prakruti) pa je ključ do razumevanja, kakšna hrana je primerna za nas. 


V  ajurvedskem priročniku, ki ga je napisal Smajo Safić Gupta: Ajurvedska medicina za fizično, mentalno in duhovno zdravje, je avtor v poglavju o prehrani zapisal: "Najboljši vpliv na vaše zdravje bo imela odločitev za prehranske spremembe in izločitev nekaterih (najljubših) jedi, ki so za vas neustrezne."
Pri ajurvedski kuhinji je velik poudarek tudi na vašem odnosu do kuhanja in do hrane, ki jo pripravljate.

Smajo Safić Gupta se je izobraževal v skupnosti Ramakrishna Mission Vivekananda. Veliko praktičnega znanja je pridobil pri skupnosti Guni (tradicionalni zdravilci) in ljudstvu Adivasi (tantra sistem), ki jih Indija podpira zaradi poznavanja botanike v sklopu Zavoda za varovanje zdravja družine: Ayurveda, Yoga, Unani, Siddha, Homeopatija (AYUSH). Od leta 1999 prakticira ajurvedo v sklopu Inštituta za ajurvedo in integrativno medicino, Ayur Ashram. Pri svojem delu uporablja tudi znanje iz tibetanske tradicionalne medicine - akupunkture, ki temelji na naturopatiji Sushivedi. 
 

Zaradi velikega zanimanja vas prosimo za potrditev vaše udeležbe!                

Potrditev udeležbe lahko sporočite z odgovorom na ta mail ali pa pokličite na gsm:
031 711177

Veselimo se ponovnega srečanja z vami!

 
Knjigarna ZDAJ, Tržnica Koseze (1. nadstropje), 
Vodnikova cesta 187, Ljubljana
www.knjigarnazdaj.si
www.ayur-ashram.in


tel. 05 99 51 622, Gsm: 031 711177

 

   

Comment