Napovedujemo:

Mozaiki za dušo
Dr. Iztok Ostan: Zajtrk - da ali ne?

261. mozaik za dušo v četrtek, 10. 5. 2018, ob 17. uri
Dr. Iztok Ostan: Zajtrk - da ali ne?

Je zajtrk res naš najpomembnejši obrok? Ga lahko "preskočimo"?
Najnovejše raziskave načinov prehrane pri ljudeh in živalih kažejo, da tisti, ki preskočijo zajtrk, prav tako kot tisti, ki preskočijo večerjo, živijo dlje in so bolj zdravi. Zelo pomembno pa je, da presnovnim organom privoščimo počitek.  Če namreč užijemo vso potrebno hrano v 8 urah, v preostalih pa nič,  so vsi kazalci zdravja boljši, telesna teža pa nižja.                      

Dr. Ostan bo v prvem delu srečanja predstavil pomembne rezultate študij o koristnih učinkih rednih enodnevnih postenj. Če se postimo en dan na teden, kot je bilo nekoč zapovedano, lažje uravnavamo telesno težo in zmanjšamo tveganje raka, srčno-žilnih obolenj, sladkorne bolezni, okužb in drugih bolezni. V drugem delu predavanja bo predstavil sodobno obliko polnovrednega (kratkega) postenja, ki ima vse prednosti kalorične restrikcije in  zagotavlja potrebna esencialna hraniva tudi v tem času.


Vsebinski koncept knjigarne Zdaj je inovativen in ne sledi le tržni logiki, temveč predvsem vsebinam, ki sestavljajo mozaike za dušo, kot so poimenovani sredini literarni večeri.  Vsako sredo se v knjigarni odvija "Mozaik za dušo", ko so naši gostje avtorji knjig in cenjeni strokovnjaki s pozameznih področij.

Vsebine literarnih predstavitev so zanimive za vse, ki si želijo izboljšati trenutno razpoloženje, svoj vsakdan, medsebojne odnose ali zdravje, včasih pa je njihov namen predvsem informativen ali pa vzpodbuja druženje ljubiteljev knjig.

Knjigarna ZDAJ v kviru svojih dejavnosti že od začetka svojega delovanja (od 1. maj 2011) pa vse do danes redno izvaja promocije knjižnih del in avtorjev in si prizadeva za uveljavitev knjigarne kot kulturnega središča v občini Šiška in njeni širši okolici.